ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καλαμάτα 07/08/2018

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Καλαμάτας κο Π. Νίκα
            

ΘΕΜΑ: προσβασιμότητα μαθητών ΑΜΕΑ στο Γυμνάσιο Παραλίας

Τον Μάιο πραγματοποιήθηκε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο εκδήλωση για τον μικρό Παναγιώτη. Ο Παναγιώτης, τελειόφοιτος της Στ τάξης, έχει σοβαρά κινητικά προβλήματα. Σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού οι γονείς του τον έπαιρναν αγκαλιά και ανέβαιναν 50 σκαλιά για να μπορέσει ο Παναγιώτης να παρακολουθήσει τα μαθήματα του σε διαφορετικές αίθουσες.

H Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Παραλίας καθώς και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 7ου Δημοτικού Σχολείου σε κοινή σύσκεψη μας και αφού διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις στις κτιριακές υποδομές του Γυμνασίου Καλαμάτας, έτσι ώστε να το καταστήσουν προσβάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα (ΑΜΕΑ), ομόφωνα  αποφασίσαμε να διατρανώσουμε την απαίτησή μας από τους αρμόδιους φορείς να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες εργασίες έτσι ώστε οι μαθητές του σχολείου με οποιοδήποτε κινητικό πρόβλημα να έχουν ένα αξιοπρεπές σχολικό περιβάλλον. 

Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής:
  1. Βελτιώσεις – εξομαλύνσεις στο δάπεδο εισόδου στο οικόπεδο του σχολείου.
  2. Βελτίωση της κλίσης της ράμπας εισόδου στο κτίριο.
  3. Κατασκευή W.C. ΑΜΕΑ
  4. Κατασκευή ανελκυστήρα

Το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων σε αξιοπρεπή πρόσβαση δεν είναι λογιστικό μέγεθος και δε μπορεί να μπει στο ισοζύγιο της ανταποδοτικότητας.  Ο Παναγιώτης και ο κάθε Παναγιώτης θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλους τους χώρους του σχολείου και όχι σε όσους κρίνουν απαραίτητους κάποιοι «αναρμόδιοι», χωρίς να χρειάζεται η οικογένειά του να τον κουβαλάει στους ώμους, όπως γινόταν τόσα χρόνια στο Δημοτικό.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες εργασίες που απαιτούνται.

Για το εν λόγο θέμα δεν πρόκειται να μείνουμε σε υποσχέσεις των αρμοδίων. Θα το παρακολουθούμε συνεχώς, θα καλέσουμε όλους τους φορείς να πάρουν θέση και συγχρόνως καλούμε σε αυτήν μας την προσπάθεια να ενεργοποιηθούν όλοι οι σύλλογοι των σχολείων της πόλης μας και όλοι μαζί να απαιτήσουμε την προσβασιμότητα σε όλα τα σχολεία.

Είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού να πάει στο σχολείο που θέλει.


Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Καλαμάτας
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Παραλίας Καλαμάτας
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας




Κοινοποίηση/ενημέρωση:

·          Κο Πετρόπουλο Παναγιώτη Περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Πελοποννήσου
·          Κο Γυφτέα Ηλία Σχολική Επιτροπή Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
·          Κο Σταματόπουλο Γεώργιο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

Σχόλια