ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Με άρθρο του στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» (9 Ιανουαρίου 2016), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, θέλοντας να βάλει το λιθαράκι του στον « Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία», προτείνει αυτό που δεν τόλμησαν ποτέ, μέχρι τώρα, να ξεστομίσουν κυβερνήσεις, βιομήχανοι και άλλοι «μεταρρυθμιστές» της εκπαίδευσης!
Προτείνει, λοιπόν, ως εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την αύξηση των διδακτικών ωρών στα δημόσια σχολεία, σε 40 την βδομάδα,   χωρίς δημοσιονομικό κόστος, καθώς τις επιπλέον ώρες των εκπαιδευτικών προτείνει να τις πληρώνουν οι γονείς σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια .
Μάλιστα, απ΄ ότι φαίνεται στο άρθρο, έχει κάνει συγκεκριμένη μελέτη  αφού προτείνει δίνοντας και συγκεκριμένο παράδειγμα:
                «Αναλυτικότερα, τα ωρολόγια προγράμματα του σχολείου διευρύνονται στις 40 διδακτικές ώρες (5 μέρες x 8 ώρες για τους μαθητές) και οι εκπαιδευτικοί που τα υλοποιούν, χωρίς καμία αύξηση του ωραρίου τους, θα έχουν πλεονάζουσες αποδοχές από τη συνδρομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, μέσα από μια διαδικασία δίκαιης - αναλογικής επιβάρυνσης με βάση τη φορολογική τους δήλωση. Για παράδειγμα, κάθε τμήμα των 25 μαθητών x 60 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο (από 0 ευρώ για την άνεργη-άπορη οικογένεια μέχρι 120 ευρώ για την εύπορη οικογένεια) αποδίδει 15.000 ευρώ το χρόνο. Επιβάρυνση για κάθε μαθητή ανά οικογένεια η μέση καταβολή των 60 ευρώ x 10 μήνες = 600 ευρώ το χρόνο. Οι δύο καθηγητές αριστείς που αναλαμβάνουν και διεκπεραιώνουν τις 40 ώρες λαμβάνουν το bonus των 600 ευρώ το μήνα ο καθένας, ήτοι 6.000 ευρώ το χρόνο. Τα εναπομείναντα 3.000 ευρώ αξιοποιούνται για τη φροντίδα υλικοτεχνικής υποδομής, εποπτικού υλικού, βιβλιογραφίας κ.λπ.».

Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν διατυπώνεται τυχαία, ούτε αποτυπώνει προσωπικές απόψεις, αλλά εκφράζει βαθύτερες σκέψεις που μπορεί να τεθούν προς συζήτηση και στον λεγόμενο διάλογο για την παιδεία. 
Εξάλλου, πολλές φορές ακούσαμε από επίσημα χείλη το ερώτημα: "Γιατί να μην βοηθήσουν οι γονείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα στα οικονομικά του σχολείου;" 
Τώρα μας καλούν, αν θέλουμε να έχουμε εκπαιδευτικούς και εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, να καλύψουμε το κόστος εμείς οι γονείς ("...θα έχουν πλεονάζουσες αποδοχές από τη συνδρομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, μέσα από μια διαδικασία δίκαιης - αναλογικής επιβάρυνσης με βάση τη φορολογική τους δήλωση.")!
Όλα αυτά, βέβαια, με κοινωνική ευαισθησία αφού θα εξαιρούνται οι άνεργοι και οι άποροι!

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων  
  • να κάνουν γενικές συνελεύσεις, να ενημερώσουν και να καταδικάσουν τα σχέδια του Υπουργείου
  • να αντιδράσουν και να μη δεχτούν την οριστική διάλυση του δωρεάν δημόσιου σχολείου

ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ  ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ  ΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ! 
ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΩΗΣ!

Σχόλια