ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Προς το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΘΕΜΑ: «Χρηματοδότηση δημόσιων σχολείων-Κατανομή χρηματοδότησης από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας»
Η κατανομή της τέταρτης δόσης στις Σχολικές Επιτροπές, σε συνθήκες υποχρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης, έχει γίνει μεγάλος βραχνάς για τη λειτουργία των σχολείων. Εκτός από την καθυστέρηση της καταβολής των χρημάτων, υπάρχει και το πρόβλημα της συνεχούς μείωσης του ύψους των δόσεων χρόνο με το χρόνο, που και φέτος φτάνει στο 30% κατά μέσο όρο. Συνολικά η μείωση των δαπανών από την εποχή πού εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης και καταργήθηκαν η σχολικές επιτροπές ανά σχολείο, ξεπερνά το 50%. Σε συνδυασμό και με την παρακράτηση πού γίνεται για πληρωμή των ΔΕΚΟ η κατάσταση είναι απελπιστική.
Καταγγέλλουμε πως η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αποδέχθηκε σιωπηρά και αδιαμαρτύρητα τη μείωση της χρηματοδότησης, συνεδριάζοντας μάλιστα εκτάκτως την Παρασκευή 4-12-2015, νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε οριστεί αρχικά (Τρίτη 8-12-2015) και μη ενημερώνοντας εγκαίρως τους εκπροσώπους μας, με αποτέλεσμα η Ένωση να μην έχει εκπροσώπηση στην έκτακτη συνεδρίαση και η κατανομή να γίνει χωρίς την συμμετοχή μας και τη φωνή των γονέων.
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, μέσω της Ένωσης Γονέων, διαμαρτύρονται έντονα γι’ αυτή την κατάσταση. Με τη συνεχή μείωση των χρημάτων, οι σχολικές επιτροπές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και να καλύψουν τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να καλούνται οι Σύλλογοι Γονέων να συμπληρώσουν τις ελλείψεις. Έμμεσα, προτρέπουν τους γονείς να καλύψουν τις ανάγκες, πού δεν καλύπτονται από την κατανομή. Την ίδια στιγμή «φιλέσπλαχνοι» χορηγοί καλούνται να καλύψουν τα κενά της πολιτείας. Οι Διευθυντές σχολείων κρατούν παθητική στάση απέναντι στην αυθαιρεσία. Ένας μικρότερος αριθμός θεωρεί καθήκον του να φορτώνει τις ανάγκες στους γονείς. Έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις που το σχολείο τσιγκουνεύεται τις φωτοτυπίες και δεν ανάβουν τα καλοριφέρ. Ζητούν από τους γονείς να πληρώνουν από το υστέρημά τους για τις ανάγκες λειτουργίας του σχολείου. Έχει δημοσιευτεί πολλές φορές στις εφημερίδες η απαίτηση να πληρώνουν οι γονείς για τις φωτοτυπίες, για τα υλικά του ολοήμερου, για τα παιχνίδια και τα υλικά του νηπιαγωγείου, για τα αναλώσιμα των εργαστηρίων, για τις επισκευές των υπολογιστών, για να αποκτήσει το σχολείο βιβλιοθήκη, για αθλητικό υλικό, για πρόσληψη τραπεζοκόμου και πολλά άλλα.
Απαιτούμε ο Δήμος να σταθεί στο πλάι μας και να απαιτήσει, με τη σειρά του:
·                     τα χρήματα των σχολικών επιτροπών να έρχονται στην ώρα τους και στο ύψος που είναι απαραίτητο, για να καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες των σχολικών μονάδων,
·                     να παραγραφούν οι οφειλές σε ΔΕΗ και ΔΕΚΟ όλων των σχολείων ώστε όλο το ποσό της χρηματοδότησης να κατανεμηθεί στα σχολεία με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια πού δεν θα αμφισβητούνται από κανέναν.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτης Κουφαλάκος
Αθανάσιος Αθανασόπουλος


Σχόλια