Βαγγέλης Σιδερέας «Εμάς μας καλούν μόνο όταν είναι να βάλουμε πλάτη»


Αν και το θέμα της Παιδείας αφορά άμεσα τους γονείς, δεν κλήθηκαν στις συσκέψεις φορέων που έχουν γίνει αυτές τις μέρες για τον προγραμματισμό της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς. Τη διαμαρτυρία του εξέφρασε χθες μέσω του «Θ» ο Βαγγέλης Σιδερέας, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, η οποία δε συμμετείχε ούτε στην πρόσφατη σύσκεψη του Δήμου Καλαμάτας ούτε σε αυτή που πραγματοποίησε η Περιφέρεια για τη νέα σχολική περίοδο.
«Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια σύσκεψη στο Δήμο, πήραν όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης μέρος εκτός από την Ένωσή μας, τους γονείς. Για μία ακόμη φορά μάς άφησαν απέξω, όχι μόνο από το Δήμο, αλλά και από την Περιφέρεια. Δυστυχώς, εμάς μας καλούν στα δύσκολα για να βάλουμε πλάτη. Στις συσκέψεις που γίνονται για προγραμματισμό δεν έχουμε κληθεί ποτέ. Εκφράζουμε γι’ αυτό το παράπονο αλλά και την αγανάκτησή μας. Δε θέλουμε να τους κάνουμε κουμάντο, θέλουμε να πούμε τη γνώμη μας. Γιατί εμείς είμαστε συνέχεια στα σχολεία, με τα παιδιά μας, με τις υποθέσεις που έχουμε κ.λπ.».
Ο κ. Σιδερέας πρόσθεσε ότι μιας και η Ένωση δεν κλήθηκε στις συσκέψεις, η ενημέρωση που έχει είναι από τα όσα διαβάζει στον Τύπο. Δηλαδή, «όπως λένε από το Δήμο, σχετικά με το κτηριακό, τα πράγματα φαίνεται να είναι καλά, υπάρχουν ορισμένα χρήματα για επισκευές συντηρήσεις και μονώσεις σχολείων. Επίσης, προχωρά το 10ο - 26ο Δημοτικό, που ελπίζουμε ότι τη νέα χρονιά θα λειτουργήσει στην Κρήτης, ενώ παράλληλα μέχρι τέλος του χρόνου πιθανόν να ξεκινήσει επιτέλους και το 8ο στην οδό Χίου. Μάλλον θα ξεκινήσει και το 3ο Νηπιαγωγείο στη Μεγ. Αλεξάνδρου. Αυτές είναι καλές ειδήσεις, φτάνει να υλοποιηθούν».
Όσον αφορά στη μεταφορά των μαθητών: «Έγινε μια σύσκεψη στην Περιφέρεια υπό τον κ. Αλευρά, στην οποία πάλι δεν κληθήκαμε, ενώ πέρυσι είχαμε βάλει πλάτη πολλές φορές, είχαμε πάει και στον επίτροπο, είχαμε πιέσει για χρήματα κ.λπ. Φέτος, δυστυχώς πάλι δε μας κάλεσαν, ως γονείς κι εμάς, να πούμε τη γνώμη μας. Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Υπάρχει μια εκκρεμότητα. Το ΚΤΕΛ και οι οδηγοί ταξί περιμένουν να τους καλέσει η Περιφέρεια για να δουν εάν αποδέχονται την παράταση της σύμβασης μέχρι τέλος του χρόνου. Είναι ακόμη στον αέρα το θέμα».
Σίτιση μαθητών: «Άλλο θέμα πολύ σοβαρό είναι η σίτιση των μαθητών. Θυμάστε τι είχε γίνει πέρυσι. Μίλησα με τον κ. Καρβέλη (της επιτροπής Παιδείας του Δήμου) και μου είπε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα φέτος, υπάρχουν κάποια χρήματα που έχει προβλέψει ο Δήμος μέχρι τέλος του χρόνου και θα γίνει η σίτιση κανονικά. Αναρωτιόμαστε όμως, εκείνα τα 60 εκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον υποσιτισμό των μαθητών της Ελλάδας, που έλεγαν ότι θα δοθούν από τον Απρίλιο, πού είναι;».
Ο κ. Σιδερέας έκανε λόγο για ανυπαρξία σχεδιασμού και προχειρότητα. «Ξεκινάει το σχολείο σε μια βδομάδα και ακόμη δεν έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο. Αν είναι δυνατόν! Έχουμε αλλαγές επί αλλαγών στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, ακούμε πολλά, αλλάζουν καθημερινά πολλά. Λέμε αυτό, την άλλη μέρα γίνεται το άλλο. Π.χ. στην Πληροφορική έλεγαν να μειώσουν τις ώρες και τελικά θα πάει για κύριο μάθημα και, μάλιστα, Πανελλαδικών Εξετάσεων. Προγραμματισμός μηδέν. Ό,τι μας έρθει στο κεφάλι και ό,τι ακούσουμε. Πρώτα έδιωξαν τους σχολικούς φύλακες και τώρα ανακοίνωσαν ότι θα γίνει προκήρυξη πρόσληψης μέσω ΕΣΠΑ 4.500 σχολικών φυλάκων!».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας σημείωσε ότι χρειάζεται να δοθεί βαρύτητα στα Ειδικά Σχολεία και τα Ειδικά Εργαστήρια, ενώ μίλησε για την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης: «Έτσι όπως προχωρούν τα πράγματα, η εκπαίδευση από κοινωνικό αγαθό θα γίνει ακριβό εμπόρευμα. Όποιος έχει θα σπουδάζει».


Δ.Σ. της Ένωσης τη Δευτέρα
Τη Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα στο 3ο Δημοτικό της Καλαμάτας θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, όπου έχουν κληθεί να τοποθετηθούν και να ενημερώσουν για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας οι πρόεδροι της Α΄ ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Επίσης, έχουν κληθεί οι Σύλλογοι Γονέων προκειμένου να ενημερωθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Εν τω μεταξύ, η Ένωση Γονέων συμμετέχει στο διήμερο εκδηλώσεων της Α΄ ΕΛΜΕ που έχει ξεκινήσει από χθες στην Καλαμάτα. «Στηρίζουμε τους καθηγητές. Θέλουμε να μπαίνουν στο σχολείο και να είναι απερίσπαστοι για να κάνουν μάθημα στα παιδιά μας» μας είπε ο κ. Σιδερέας. 

Της Μαρίας Νίκα



Σχόλια