ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ. ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΦΕΤΟΣ Η ΣΧΟΛ. ΧΡΟΝΙΑ

Με προβλήματα αναμένεται η έναρξη της σχολικής χρονιάς σε αρκετά σχολεία της Καλαμάτας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου, Βαγγέλη Σιδερέα. Τα προβλήματα τα εντοπίζει κυρίως στο κτηριακό, αλλά και στην αναστάτωση που πιστεύει ότι θα προκληθεί λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών και βιβλίων.
Ο κ. Σιδερέας μιλώντας στην "Ε" υπενθυμίζει τη θέση της Ενωσης: "Ούτε 1 ευρώ από τους γονείς για λειτουργικά έξοδα των σχολείων, γιατί η παιδεία βάσει νόμου είναι δωρεάν". Επίσης, καλεί εκ μέρους των γονέων την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους συλλόγους εκπαιδευτικών, για να βρεθούν έγκαιρα λύσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν και να αποφευχθεί ενδεχόμενο απεργιακό κύμα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Ειδικότερα όσον αφορά το κτηριακό ζήτημα σχολείων της Καλαμάτας, η Ενωση έχει επικεντρωθεί στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, όπου έχει γίνει η αποκατάσταση της στέγης, όμως παραμένουν τα μπάζα στην αυλή. Αλλωστε, οι γονείς-μέλη του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου σκοπεύουν ο αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς να γίνει στο σχολείο τους και δεν προτίθενται σε καμιά περίπτωση να επιτρέψουν τη μετακίνηση των παιδιών τους σε άλλο σχολείο, όπως γινόταν τα προηγούμενα 2 χρόνια με λεωφορεία.
Οπως εξηγεί ο κ. Σιδερέας, ο μηχανικός έχει σταματήσει το έργο γιατί ζητά να εισπράξει τουλάχιστον 10.000 ευρώ από τα χρήματα που του χρωστάει ο ΟΣΚ, οι εκπρόσωποι του οποίου όμως δηλώνουν αδυναμία. Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της Ενωσης, οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Δημήτρης Κουσελάς, καθώς και η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να πληρωθεί ο μηχανικός για να αποπερατωθεί το έργο (υπολείπονται ηλεκτρολογικά και ελαιοχρωματισμός) και να γίνει ο καθαρισμός. Από τη μεριά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δεσμεύτηκε τόσο στην Ενωση όσο και στο σύλλογο πως αν τα 10.000 ευρώ δεν πληρωθούν μετά τις προσπάθειες των βουλευτών και της υφυπουργού, θα αναλάβει το ζήτημα ο δήμος.
Προβλήματα υπάρχουν και στο νέο κτήριο του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Καλαμάτας στην Αγία Κυριακή. Εγινε η μετακόμιση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα η παράδοση του έργου, ούτε έχει διαμορφωθεί η αυλή. Επίσης, οι υπεύθυνοι δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά με τη λειτουργία των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων (ασανσέρ, φωτοβολταϊκά κ.λπ.).
Οσον αφορά το 17ο Δημοτικό, το οποίο δε συγχωνεύεται τελικά με το 12ο, σύμφωνα με τον κ. Σιδερέα η Ενωση θεωρεί αρνητικό ότι το συγκεκριμένο σχολείο υποβαθμίστηκε από 6θέσιο σε 5θέσιο, καθώς βρίσκεται σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή. Οπως παρατηρεί, ο υποβιβασμός είναι αποτέλεσμα των όσων είχαν ειπωθεί σχετικά με τη συγχώνευση, τα οποία οδήγησαν αρκετούς γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο. "Ελπίζουμε ότι τη νέα χρονιά με τη συνεργασία γονέων, δασκάλων, δήμου και Μητρόπολης θα αναβαθμιστεί το σχολείο αυτό", σημειώνει.
Αλλο ζήτημα που ανησυχεί έντονα την Ενωση Συλλόγων Γονέων είναι η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οπως λέει ο κ. Σιδερέας φεύγουν 11.000 άτομα με σύνταξη σε όλη τη χώρα και έχουν προσληφθεί μόλις 600, ενώ θα προσληφθούν μόνο 5.500 αναπληρωτές. "Αυτό λέγεται ότι θα οδηγήσει σε νέο κύμα συγχωνεύσεων και το όλο κλίμα που δημιουργείται μας ανησυχεί ιδιαίτερα", επισημαίνει ο ίδιος.
Σχετικά με τα σχολικά βιβλία της νέας σχολικής χρονιάς, η Ενωση γνωρίζει ότι ακόμα δεν έχουν εκτυπωθεί, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή είχε ήδη γίνει η διανομή τους στα σχολεία. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μόλις στις 2 Αυγούστου βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός για την προμήθεια χαρτιού εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων. Ο κ. Σιδερέας σχολιάζει πάνω σ' αυτό: "Δε θέλουμε να πιστέψουμε τις φήμες ότι στην αρχή της σχολικής χρονιάς θα εκτυπώνουμε σελίδες βιβλίων από το Διαδίκτυο".
Για τη μεταφορά των μαθητών ο πρόεδρος της Ενωσης σχολίασε: "Θεωρούμε θετικό ότι μέχρι το τέλος του 2011 η μεταφορά θα είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών και όχι των δήμων, οι οποίοι δε διαθέτουν πόρους. Ελπίζουμε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα".
Τέλος, αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου σύμφωνα με τον ίδιο έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών κατά κύριο λόγο, αλλά και για τις ανάγκες των σχολικών κτηρίων. Ο κ. Σιδερέας εξέφρασε την ελπίδα, τη νέα σχολική χρονιά να υπάρχει καλή συνεργασία με τους φορείς και με τους νέους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Υπογράμμισε δε ότι "η Ενωση παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα στο χώρο της παιδείας και θα ενημερώνει τους γονείς για ό,τι καινούργιο συμβαίνει".

       ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ <<ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ>> 10-08-2011

Σχόλια