Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ


                                             ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Διεξάγονται συζητήσεις, το τελευταίο καιρό, με θέμα την κατάργηση-συγχώνευση σχολικών μονάδων. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν πρέπει να γίνει με την απουσία των τοπικών κοινωνιών. Θα είναι λάθος  του Υπουργείου Παιδείας,  να αποφασίσει για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να ερωτηθούν οι αιρετοί εκπρόσωποί τους, χωρίς να ερωτηθούν οι εκπαιδευτικοί, χωρίς να ερωτηθούν οι Σύλλογοι Γονέων. Σε κάθε διαδικασία κατάργησης-συγχώνευσης σχολικής μονάδας επιβάλλεται να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Σε περιπτώσεις που υπάρξουν συγχωνεύσεις, αυτές θα πρέπει: α) να είναι πραγματικά τα παιδαγωγικά αποτελέσματα που αναμένονται για τους μαθητές με βελτίωση της  ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, μέσα από την πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών προκειμένου να ασκήσουν το εκπαιδευτικό τους έργο, β) ενίσχυση των μαθητών με προγράμματα αντισταθμιστικής εκπ/σης, γ) να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, μετά από συζήτηση στα όργανα λαϊκής συμμετοχής που προβλέπει ο ν. 1566  δ) να έχουν ληφθεί υπόψη προβλήματα που αφορούν την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών στους επαρχιακούς δρόμους, καθώς και την ταλαιπωρία των μαθητών που, αναπόφευκτα, θα επηρεάσει τη σχολική τους επίδοση, ε) ο αριθμός των μαθητών να μην ξεπερνά τους 20 μαθητές ανά τμήμα.
        Ως  Ένωση Συλ. Γονέων του Δ. Καλαμάτας τώρα, και με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. στην έκτακτη συνεδρίασή του την 8η Φεβρουαρίου, είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφής συγχώνευσης επιχειρηθεί στο Δ. Καλαμάτας γιατί κρίνουμε ότι:
-          Δεν μας πείθει με κανένα τρόπο η ηγεσία του Υπ. Παιδείας ότι οι συγχωνεύσεις σχολείων γίνονται καθαρά για παιδαγωγικούς λόγους. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
-          Πιστεύουμε, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι, ότι οι λόγοι των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων έχουν να κάνουν καθαρά και μόνο με οικονομικούς λόγους στο πλαίσιο της  γενικότερης πολιτικής που ασκείται το τελευταίο καιρό για εξοικονόμηση πόρων.
-           Τυχόν συγχωνεύσεις στην πόλη της Καλαμάτας θα έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα που ήδη πιστεύουμε ότι είναι επιβαρημένο.

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για άλλους πολλούς η  Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ. Καλαμάτας απορρίπτει οποιαδήποτε συγχώνευση – κατάργηση σχολικών μονάδων στη πόλη μας και ζητάμε από τη κυβέρνηση την αύξηση της χρηματοδότησης για τη παιδεία και να έχει πάντα στο μυαλό της ένα ρητό που είχε πει ο Αδαμάντιος Κοραής και με αυτό κλείνουμε την τοποθέτησή μας ως Ένωση:

          "Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο."

                                                             Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης

                               Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση του Δημοτ. συμβουλίου

Σχόλια