ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ & ΠΑΙΔΙΟΥ

Προσπάθεια δημιουργίας δικτύου φορέων που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών σε οικογένειες και παιδιά που βρίσκονται σε κρίση στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο αντίστοιχων δικτύων που έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα και αλλού, έχουν  αρχίσει τα Παιδικά Χωριά SOS.
Χθες, στο Δημαρχείο της Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη συνάντηση εργασίας (η πρώτη είχε γίνει προ διμήνου), κατά την οποία, όπως μας είπε ο διευθυντής κοινωνικής εργασίας των Παιδικών Χωριών SOS Στέργιος Σιφνιός, παρουσιάστηκε το αρχικό σχέδιο για τη δημιουργία του δικτύου συνεργασίας.
Η συνάντηση θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τετάρτη, μετά από συμφωνία όλων των συμμετεχόντων, προκειμένου να προκύψει προσωρινή διοικούσα επιτροπή που θα αναλάβει να «τρέξει» τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Στην ίδια συνάντηση ο κάθε φορέας θα παρουσιάσει και τα δικά του στοιχεία γύρω από τα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση, και ο κ. Σιφνιός πρόσθεσε ότι μολονότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωτικά στοιχεία για τη Μεσσηνία, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των περιστατικών. Όπως μας εξήγησε, «ως Παιδικά Χωριά SOS θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπάρχει αύξηση, που οφείλεται στη δυσχερή οικονομική κατάσταση». Φέρνοντας δε ως παράδειγμα την Αττική, είπε πως υπάρχει 100% αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια μέσα στο 2011, με μια ραγδαία αύξηση μετά το καλοκαίρι.             
Στόχοι - Αντικείμενο δραστηριότητας 
Στόχοι και αντικείμενο δραστηριότητας του δικτύου που προτάθηκε να συσταθεί,  είναι:
-Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών για την υποστήριξη των οικογενειών και των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
-Η άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες για την καλύτερη προώθηση παροχής φροντίδας
-Ο επιστημονικός προσδιορισμός των αιτημάτων και των αναγκών του συγκεκριμένου πληθυσμού.
-Η κοινή εκπαίδευση και απόκτηση τεχνογνωσίας των στελεχών των φορέων.
-Ο κοινός σχεδιασμός δράσεων για την άμεση κάλυψη των αναγκών των οικογενειών και των παιδιών ανάλογα με το είδος των υπηρεσιών που μπορεί να παρέχει  κάθε φορέας.
-Η κοινή συμμετοχή σε προγράμματα πρόληψης, παροχής εκπαίδευσης συμβουλευτικής και υποστήριξης  σε τοπικό επίπεδο.
-Η δημοσιοποίηση των ενεργειών του Δικτύου, η οργάνωση δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας με τη συνεργασία  εθελοντικών ομάδων.
-Η παρέμβαση σε κοινωνικό επίπεδο για θέματα που αφορούν οικογένειες και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.
-Η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα δίκτυα με συναφές αντικείμενο.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από το Δημοτικό Παντοπωλείο Καλαμάτας, το Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο, τη Διεύθυνση Πρόνοιας,  οι Τρίτεκνοι της Μεσσηνίας,
η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Μεσσηνίας, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, της Μητρόπολης Μεσσηνίας, των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Καλαμάτας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης και των Παιδικών Χωριών SOS. 

                                                     ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΘΑΡΡΟΣ 10-2-2012

Σχόλια