Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ





Καλαμάτα, 15/10/2012
Αρ. Πρωτ.:      -121-



                        ΠΡΟΣ:1. κ. Περιφερειακό Δ/ντή εκπαίδευσης Πελοποννήσου
                                    2. κ.κ. Δ/ντές Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Μεσσηνίας


ΘΕΜΑ: « Απάντηση της Ένωσης Γονέων Δ. Καλαμάτας σε έγγραφο του Υπ. Παιδείας που αφορά νέες μεταβολές σχολικών μονάδων»

 Εντελώς τυχαία πληροφορηθήκαμε, από εφημερίδες και διαδίκτυο, την αποστολή εγγράφου του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με το οποίο ζητά  από τους Δ/ντές εκπαίδευσης να υποβάλλουν έως 19 Οκτωβρίου 2012 προτάσεις για νέες μεταβολές σχολικών μονάδων (ίδρυση, προαγωγή, συγχώνευση, υποβιβασμό, κατάργηση).
Μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία οι μόνιμες πρακτικές του αιφνιδιασμού και της μονομέρειας  στη λήψη αποφάσεων που απειλούν την αξία και το χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Πριν λοιπόν από τις προτάσεις που θα κάνουν οι αρμόδιοι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους:
1.        Κάθε μαθητής έχει το δικαίωμα να μορφώνεται και να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο δωρεάν σχολείο  με τους ίδιους όρους και συνθήκες με κάθε άλλο μαθητή. Η Δημόσια, καθολική και ισότιμη εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτη αξία, αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό.
2.      Η συγχώνευση ενός σχολείου με ένα άλλο, θα σημάνει ατελείωτα προβλήματα για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς). Τα προβλήματα θα είναι οργανωτικά, ανθρωπιστικά, εκπαιδευτικά και κυρίως παιδαγωγικά αφού θα πάψει η προσωπική-παιδαγωγική σχέση του εκπαιδευτικού με τον μαθητή του, τις ιδιαιτερότητές του, τα προβλήματά του.
3.      Το κλείσιμο σχολείων της περιφέρειάς μας θα σημάνει το μαράζωμά της, η συγχώνευση σχολείων των αστικών περιοχών θα σηματοδοτήσει μια ανεξέλεγκτη και ζοφερού μέλλοντος κατάσταση. Το κλείσιμο των επαγγελματικών σχολείων θα σημάνει απομάκρυνση από τη σύγχρονη τεχνολογική κοινωνία και την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής  μας και της χώρας γενικότερα.
4.      Κάθε Στέλεχος της Εκπαίδευσης είναι πρώτα  απ’ όλα εκπαιδευτικός. Η θέση που κατέχει είναι προσωρινή και πρέπει να σκεφτεί ως εκπαιδευτικός και όχι ως τοποτηρητής ή «μεγάφωνο» της κάθε φορά εξουσίας η οποία βλέπει το μαθητή και τον καθηγητή σαν αριθμό και όχι σαν πρόσωπο στους λογιστικούς πίνακες των μνημονίων. Δεν πρέπει κανείς προϊστάμενος ή εκλεγμένος σε συλλογικά όργανα εκπαιδευτικός να παράσχει οποιοδήποτε επιχείρημα, οποιαδήποτε δικαιολογία ή άλλοθι σε οποιονδήποτε σκοπεύει στο κλείσιμο σχολείου. Δε πρέπει κανείς εκπαιδευτικός να έρθει σε σύγκρουση με την κοινωνία. Ο εκπαιδευτικός δε συγκρούεται με την κοινωνία, είναι μέρος της και την υπηρετεί.  

-      Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Καλαμάτας σε έκτακτη συνεδρίασή του την Παρασκευή 12/10/2012 αποφάσισε ομόφωνα να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητά του είτε αυτή απορρέει από την ευρύτερη νομοθεσία είτε από το καταστατικό της, για να υπερασπιστεί αυτή τη δύσκολη περίοδο, με κάθε τρόπο, το δημόσιο σχολείο.
-      ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ τους Συλλόγους γονέων, τους Συλλόγους εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων αλλά και τη τοπική μας κοινωνία για να σταματήσουμε το ξεθεμελίωμα της δημόσιας εκπαίδευσης και τον επερχόμενο εξαναγκασμό της εγκατάλειψης του σχολείου από παιδιά των δοκιμαζόμενων κοινωνικών στρωμάτων.

Μετά τιμής για το Δ. Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΙΔΕΡΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
           
           
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ. Δήμαρχο Καλαμάτας
                                  κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας
                                  κ. Πρόεδρο Δημοτικής επιτροπής παιδείας Δ. Καλαμάτας 
                                  κ.κ. Δ/ντές σχολικών μονάδων Δ. Καλαμάτας 
                                  Συλλόγους γονέων & κηδεμόνων Δ. Καλαμάτας
                                  Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας
                                  Σύλλογο Α/θμιας εκπαίδ. Μεσσηνίας                                              
                                  ΜΜΕ    

ΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΚΑΙ ΩΡΑ 18:00 ΣΤΟ 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΠΑΡΑΛΙΑ)



Σχόλια